събота, 12 юли 2014 г.

КАЙ ПЛЕТЕ В ГРИВИТЕ НА КОНЕТЕ?

 От древни времена до наши дни, в различни краища по света, коневъдите забелязват интересен феномен - сутрин в гривата на конете са сплетени плитки. Пастири казват, че дори да разплетат плитчиците, те отново се появяват, понякога през няколко месеца, а друг път всеки ден от седмицата.       Това необичайно явление така и не е разгадано, въпреки, че във фолклора на различни народи се намират различни обяснения - горски феи, таласъми, шейтани,  горски човек.
    В нашия фолклор на самодивите се приписват сплитането на конските гриви. И досега се намират възрастни хора по селата, които твърдят, че нощем самодивите влизат в конюшните и плетат гривите на конете на плитчици. На сутринта стопанина трудно успява да  ги разплете и се налага да се подстриже животното.
     Научно обяснение за това явление досега няма. Някои учени предполагат, че плитките ги прави невестулката - малък хищник, който живее почти всички краища на света. Известният зоолог П. Мантейфел  описва в книгата си "Разкази на  на натуралиста," как невестулката  в търсене на сол се качва на коня и ближе от врата на животното и по този начин заплита гривата. Въпреки това, на съвременните зоолози, биолози и животновъди, на които са  показани  плитките, са единодушни, че никакви лапи не са в състояние да така умело да изплетат плитка. Невестулката най-много може да ги направи като усукани въжета,  които нямат нищо общо с плитката от три снопа. Двата от тях се увиват има майсторски възли, които създават около третия, а по средата на плитката от тези пакети са усукани от косата. По средата на плитката и трите се връзват майсторски , така, че много е трудно да се развържат и създава проблеми на коневъда.




   

 Така че, остава въпроса който прави плитки? Хората? Едва ли.  Всички плитки имат един и същи почерк.  Има версия, че когато коня е в галоп вятъра прави плитка. Но как ще се обясни за коне, които са в конюшнята?
 Мари е стопанка на кобилата Сузи, чиято грива нееднократно е мистериозно сплитана. По предложение на учените, занимаващи се с този феномен Мари  завързала три снопа от гривата на кобилата с различни лентички, като двете ги вплела в плитка, а третата била свободна. На сутринта всички виждат, че свободната/ лилава/  също е вплетена в плитка.


2 коментара:

  1. Imame s moq mash kon vsqka sutrin Kato vlezem pri nego dago napoem da mo slojim carevica konq vinagi pleten dnes pak I neznaq kakvo stava nekak usukani I s varel i to xubav vazel kakvo e tova chudo neznam😱

    ОтговорИзтриване
  2. Баба и дядо имаха коне и всяка сутрин ги намираха със сплетена грива. Това е работа на невестулките
    😀😀😀

    ОтговорИзтриване