неделя, 16 юни 2013 г.

ПРИКАЗНО СЕЛО - КАНДОВАН

Забутано в северозападния край на Иран, се намира тихото и загадъчно селце Кандован. То е в пределите на провинция Източен Азербайджан, на 60 километра южно от столицата на провинцията, Табриз. Пътят до Кандован преминава през подножието на утихналия вулкан Саханд в долината Оску Чай.






При изригването на вулкана Саханд пепелта му се е натрупала и е образувала естествени конусовидни форми с дупки и проходи в тях, които са превърнати в пещерни жилища.Твърдите скали са достатъчно здрави, за да служат като стени и под на къщите и служат като естествен изолатор. Така пещерите са прохладни през лятото и топли през зимата.
Повечето от пещерните домове са високи колкото три или четири етажа. В типичната четириетажна пещера първият етаж обикновено е служел като подслон за животните, следващите два етажа са били за живеене, а на последният етаж са се складирали храна и вода. Някои от кулите, в които са живеели цели семейства, са били свързани помежду си с тунели.
Настоящите жители на Кандован твърдят, че селото е на възраст около 700 години и е създадено от хора, които са бягали от приближаващата монголска армия. Те използвали пещерите като убежище. След края на монголската окупация в страната, много от бежанците решили да останат в пещерите и постепенно започнали да ги разширяват. Друга легенда гласи, че преди 800 години отряд войници се скрили в пещерите по време на война.



















Комбинацията от уникален природен пейзаж и начинът, по който хората са се адаптирали към него е направила Кандован известна туристическа дестинация. Всяка година около 300 000 души идват в селото и отсядат в пещерния хотел, който е отворен през 2007г. и има десет стаи. Въпрос на време е местните жители да започнат да разчитат на туризма като основен източник на доходи, така че да развиват традиционния земеделски начин на живот.

В центъра на селото има 5-звезден хотел. Той също е издълбан в скала и се явява единствения хотел от този тип в Иран. Цената на стая с джакузи е около 200 долара. 



Хотелът




Хотелът


Местните жители срещу прилична сума показват  домовете си на туристите и пият чая си с тях.




























Няма коментари:

Публикуване на коментар