вторник, 18 юни 2013 г.

ЖИВИТЕ КАМЪНИ - 2




Живите камъни от Долината на смъртта

Долината на смъртта се намира в източната част на Калифорния на границата с Невада. Тя е най-ниското място в Западното полукълбо /86 метра под морското равнище/ и е най-горещото място на Земята. С кола е около три часа път от Лос Анжелис. В южната част на Долината на смъртта е разположена плоска,  глинена равнина – дъно на пресъхналото езеро Рейстрек-Плая, – която се нарича Долината на движещите се камъни (Racetrack Playa),по името на феномена открит в долината.


През последните десетилетия са наблюдавани стотици камъни с размери от футболна топка до половин тон, които се движат в различни страни, оставяйки видими следи: завои или пресичане на собствените си следи, единично или на групи.
Тези бягащи камъни оставят бразди след себе си, еднородни по своите геометрически параметри, което показва за постоянство на прилаганата към камъните сила, равномерен натиск и др. Те се движат нагоре по слабо наклонена повърхност със скорост около половин миля за час. Следите от движението им се запазват до седем години.
Бягащите камъни се изучават повече от 50 години. Но нито една от хипотезите за причината на този феномен не дава някакво приемливо обяснение. 















Туристите тук достигат крайно рядко, тъй като  Рейстрек-Плайя се намира далече от всякакви пътища  и комуникации. Там не е съвсем безопасно поради  проливните дъждове, които са неочаквани и силни и  могат да доведат до трагичен край

Няма коментари:

Публикуване на коментар