четвъртък, 26 септември 2013 г.

ШИШАРКАТА И ТРЕТОТО ОКО



Шишарката е символ от древни времена. Тя символизира един рудиментарен орган, който го има у всички. Кой е той? Става въпрос за "третото око" и неговия биологичен носител - епифизата. Епифизата е нашата връзка с безкрайното, с невидимото и е поставен във всеки от нас в момента на създаването. Древните хора са знаели за свръхсетивните функции на епифизата, Те знаели, че тази малка жлеза е връзката на човека с другите измерения. Епифизата се намира точно в геометричния център на мозъка. Френския философ Декарт твърди, че точно там е "седалището на душата.
В древността, хилядолетия наред епифизната жлеза е била считана за “третото око” на човека с тайнствени сетивни функции, способстващи не само неговото оцеляване, но и открехващи прозорец към по-високи измерения. Епифизната жлеза – Pineal Gland е много малка – колкото грахово зърно. Латинското й наименование произлиза от думата „ртеа“, което означава „шишарка“. Според индийските учения тя отговаря на шестата чакра и е считана за най важната в човешкия организъм. В онези древни времена връзката с другите измерения е била нещо нормално. Тя е била част от сетивата, с които човек се раждат и умират. Поради каква причина, дали естествена или поради нечия намеса епифизата започнала да изпада в латентно състояние. Може да се каже, че  съвременния човек е инвалид, сам несъзнаващ това.
Шишарковидния символ присъства в много култури, но макар често да го виждаме, едва ли знаем какво означава. А може би и това е била целта: да забравим  какви сме били и всякакви подсказки  във вид на символи да слагаме в графата "творческо въображение".
Този символ може да бъде видян в различини древни култури - индонезийци,, вавилонци, египтяни, гърци, римляни, християни и т.н. Масонството и други по-съвременни учения също използват този символ
pado1.jpg
...при  шумерите
   
 Фреска от Помпей: обекта  на жертвения олтар е шишарка, която ще бъде изядена от змията. Коя е змията? 
Бог Бакхус с шишарка на жезъла си.

Вавилонския бог  Тамуз



....и шишарка в ръце


птицоподобно божество с шишарка...


 Изображение на Asclepios Zylmysdrienos.
Ясно са изобразени основните атрибути на лечителското изкуство: змия, впила зъби в яйце, шишарка върху статив, дърво с увита около него змия. 


Жезъла на бог Озирис...


Мексиканско божество...

Гръцкия бог Дионис също има шишарка на жезъла си...

Ръката на Сабазий



 А сега да видим най- голямата шишарка. Къде мислите че се намира? Във Ватикана естествено!
Интересно е да се отбележи, че на площада с боровата шишарка във Ватикана , и то точно в центъра му се намира още една скулптура. Тя представлява сфера , поставена в по-голяма сфера. Прилича на око и неслучайно е в центъра на площада. Дали има връзка между двете скулптури? Може би някой ще види рептилското око на фона на шишарката? А  може би тя  е наблюдавана и пазена от него като нещо много ценно за нашите богове? Много може да се гадае, но едно е сигурно: и двете скулптури са свързани и символизират нещо, което тепърва ще откриваме. 


...шишарката на папския жезъл
 Хитлер е бил наясно за третото око . Един от панелите на бюрото му е с тази символика.

Борови шишарки са често срещани в римската архитектура Католическата и свещени декорации

Шишараката е гравирана в камъка на масонските сгради...
...и виси от тавана на масонските ложи.
Ритон с форма на шишарка. Могиланска могила, Враца. Първата половина на 4 в. пр. Хр. 



Заснета Аура на шестата чакра, “Третото око” – Епифизната жлеза -  която някои привърженици на по-високите измерения я наричат предавателят на мисълта в пространството.



ПРИКАЗКАТА  ПРОДЪЛЖАВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар