петък, 19 юли 2013 г.

ЗОМБИРАНЕ




   От опасността на настоящата компютъризация предупреждават много учени и изследователи. Развитието на телевизията и компютърните мрежи създават предпоставка за манипулиране на човешкото възприятие и поведение, а зависимостта на хората от компютърните технологии ги прави техни заложници и роби.
   Изследователя Е.Корниш предупреждава: „ Много хора може да се откажат от реалния живот в полза на един виртуален свят, създаден от развлекателната индустрия. В този свят не е необходимо да имаш фантазия и въображение, тъй като новите технологии предлагат свръхреалистична имитация на интериор, хора и събития. Такъв един свят на илюзии ще бъде толкова привлекателен, че повечето хора биват насърчавани да прекарват живота си в него. Виртуалната реалност може почти напълно да замени действителността."
   Психолозите твърдят, че компютърът е полезно и необходимо нещо, но крие и сериозни опасности. И това не е загубата на време, глупавите игри и всички лоши неща които бълва мрежата и може да увреди по-слабата психика. Всичко това може да се преодолее със силата на волята и умението да извличаш полезното от многото информация. Това са по - скоро проблеми на човека, а не на техниката. Опасността е другаде. Човек, дълбоко потопен във виртуалната реалност губи връзка с обществото и най-вече със семейството си. Това става неусетно. Намалява времето на общуване с близките си не защото играе на игри или сърфира в интернет, а защото хората вече започват да го дразнят
    В последно време учените откриха някои информационни вируси, способни да влияят на човешката психика, които получиха името психовируси. Вероятната причина е пренаситената информационна среда, тъй като тези психовируси се проявяват в страни с високо развити информационни технологии и телекомуникации.
  Така например в резултат от въздействието на вируса «V 666» през 1994 са регистрирани 46 смъртни случая. Неговото въздействие се дължи на специално подбраната цветова комбинация, която влияейки на подсъзнанието да променя ритъма и силата на сърдечния мускул, което от своя страна води до промяна на кръвното налягане. Друг подобен случай е в Япония, когато на 1 декември 1997 г. след поредната серия на популярния „ Покемон“ 770 деца са били приети в болница със симптоми на епилепсия. По мнение на психиатрите многобройните светлинни ефекти във филма са причина за състоянието но децата. Лекарите също така доказаха, че вибрационното излъчване на червения цвят за една секунда първоначално предизвиква очно дразнение, последващо от частичен спазъм на мозъчните съдове , водещ до загуба на съзнание, гърчове и дори спиране на дишането.Всичко това показва уязвимостта на човека от информацията получена на подсъзнателно ниво от излъчващите екрани.
  Много хора забелязват колко раздразнителни стават / особено децата/ след продължителен престой пред екрана. Учените вече доказаха въздействието на „25 кадър“ върху човешкото подсъзнание. След излъчване на някои реклами за хранителни продукти и напитки се появява апетит за същата храна или жажда за рекламираната напитка, което подсказва, че са предизвикани от подсъзнателната намеса на тези технологии. Аналогично може да се манипулира нашето светоусещане налагайки на подсъзнанието точно определена реална картина отговаряща на определени / не задължително човешки/ интереси. 
Ученият О. Гревцев заяви: „За мащабите на манипулация и обработка на населението можем само да гадаем. Телевизията, радиото, интернет са вече масово достъпни и са се превърнали 
в един вид наркотик. Хората с часове прекарват пред „вълшебните кутии“ и нямат воля да се откъснат от тях. Телевизията определя стила и начина на живот на младите хора. Децата, наблюдавайки как след изморителния работен ден първото нещо, което правят родителите им е да включат телевизора или компютъра попиват техния навик и е въпрос на време да се превърнат в теленаркомани. Да четеш книги е вече сложно и досадно, тъй като са свикнали да получават информацията наготово и не са способни да анализират случващото се наоколо.За разлика от четенето на книги, гледането на телевизия активира основно дясното полукълбо на главния мозък. Голяма част от времето, прекарано пред телевизионния екран,затруднява работата на говорния център. Същото важи и за компютърните игри. Всичко това оказва фатално влияние върху вербалния интелект на младото поколение. Речта на тези млади хора в началото на 21 век е крайно бедна и се изразява в кратки, прости фрази пълни с различни жаргонизми."
От телевизионните екрани ни заливат с нискокачествени продукти изобилстващи със секс, насилие, примитивни сериали и чести реклами, вместо с предавания за самоусъвършенстване и личностно развитие. Подменя се стойностната система към материално потребление и жажда за пари .
Способите за манипулиране на съзнанието на хората чрез медиите отдавна са събрани и описани от лингвисти и социолози. Тук са представени само някои от техниките, които лесно можете да проверите за себе си чрез анализ на съдържанието на телевизията и останалите медии.
Основният елемент на държавното управление е отвличане на вниманието от важни човешки въпроси и взетите решения от управляващите политически и икономически кръгове, чрез постоянно насищане на информационното пространство с незначителни съобщения. Сравнете колко процента от ефирното време заемат различните ток-шоу с обсъждане на личния живот на звездите, сърцераздирателни битови драми, и колко – сериозните аналитични програми.
Друга техника – да се създават проблеми и след това да се предложи начин за решаването им.
Създава се проблем, за да предизвика определена обществена реакция заради това самото общество да изиска приемането на мерки, които са необходими на управляващите кръгове. Например, да се нагнети спирала от насилие в градовете, или да се организират кървави терористични атаки, за да поискат самите граждани приемане на закони за засилване мерките за сигурност и политики, нарушаващи гражданските свободи.Още един “добър” способ – да се отнасят към хората като към малки деца. Може да се трогнете от това, но в основата му съвсем не е бащинска загриженост за вашето добруване. Колкото по-усърдно някой се опитва да заблуди слушателя, толкова повече той се опитва да използва инфантилни, примитивни фрази, за да опрости информацията. Ако някой се отнася към вас като че ли сте на 10- 12 години или по-малко, на ефекта на внушаемост с определена степен на вероятност ще липсва критична оценка, което е типично за децата.Класическият метод – фокусиране върху емоциите, а не на размисъла. Емоциите блокират способността на хората за рационален анализ, използването на емоционалните фактори могат да играят с подсъзнанието на хората и да предизвикват мисли, желания, страхове и устойчиви модели на поведение.
За да загубят хората способността си да разберат техниките и методите, използвани за да ги манипулират и контролират, се култивира тяхната посредственост - хората се насърчават да се възхищават на посредствеността. Вгледайте се в това това кой е герой в повечето предавания, какъв стил на живот се препоръчва по телевизията и си направете заключение.
Механизма за прилагане на предварително избрани стереотипи отдавна е в действие. Днес за промиване на мозъците няма нужда от психотронни генератори. Телевизията с лекота превръща хората в зомбита.

източник: тук и тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар